Dietetyka
Dietetyka według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej należy do najbardziej sprawdzonych, kompleksowych i skutecznych systemów żywieniowych, jakie istnieją. Każdy rodzaj pożywienia, każdy produkt ma swoją “naturalną energię”, podstawową naturę termiczną, która w specyficzny sposób oddziałuje na nasz organizm. Jakość termiczna oddziałuje na ciało w sposób ogólny: albo ochładza albo ogrzewa ciało lub tez działa neutralnie.
Wyróżniamy produkty o naturze gorącej, ciepłej, neutralnej, chłodnej i zimnej i tu zasada jest prosta np. jeśli u pacjenta został zdiagnozowany nadmiar gorąca, to wtedy zalecane będą dla niego produkty o termice neutralnej i schładzającej np. ogórek, arbuz itd.
Każdy produkt ma też swój smak, wyróżniamy ich pięć: słodki, słony, kwaśny, gorzki, ostry. Każdy z tych smaków ma inne istotne jakości, za pomocą których wpływa na organizm np. smak gorzki powoduje ruch energii w dół. To smak pomocny w leczeniu stanów zapalnych i zakażeń, oczyszcza naczynia krwionośne z wilgotnych, śluzotwórczych złogów cholesterolu i tłuszczów, na ogol zmniejsza tez ciśnienie krwi jak np. seler naciowy oraz żyto, ale smaku gorzkiego powinny unikać osoby niedoborowe, z objawami zimna, osłabione, szczupłe , nerwowe, wysuszone, a także osoby z chorobami kości.
Dieta jest bardzo indywidualnie dopasowywana do pacjenta oraz jego schorzeń i co najważniejsze jest prosta w zastosowaniu. Nie trzeba posiadać egzotycznych przypraw, trudnych do kupienia produktów czy też wybitnych zdolności kulinarnych. Nie trzeba też liczyć kalorii, wartości odżywczych oraz witamin i składników mineralnych. Dieta dobierana jest ze względu na termikę i smak konkretnych produktów żywieniowych. Pacjent może sam wybierać spośród mnóstwa dostępnych produktów żywieniowych kierując się zaleceniami terapeuty.